Doncs sí, sense adonar-nos-en han ja han passat 25 anys des de que varem crear el Comitè de Judo del CEEB.

Han estat 25 anys de molta feina, havent de resoldre problemes de tot tipus: trobar pavellons esportius on poder realitzar les competicions que organitza el Comitè, trobar àrbitres i cronometradors que treballin ... treballar amb molta il·lusió per demostrar que podíem organitzar competicions de Judo per a nens i nenes de les escoles de Barcelona tot i no ser la Federació Catalana de Judo, fer entendre als pares que no podien estar enganxats als seus fills mentre competien, etc. Però desprès de tot, el balanç és molt positiu, ja que moltes escoles i clubs han reconegut la feina feta després d’aquests anys de treball.

Un dels fets que més ens complau és que molts dels competidors de les diferents Seleccions Catalanes han passat per les nostres competicions han arribat a ser campions a nivell estatal.

Crec que aquest moment és ideal per donar les gràcies de tot cor a totes aquelles persones i entitats que han fet possible que ens trobem on ens trobem. Com sempre passa, no és possible anomenar-los a tots però sí cal destacar el recolzament del CEEB a través del seu president Sr. Joan Durà i a tot el seu personal que ha suportat les nostres exigències de tenir puntualment informades a les escoles participants.

També cal agraïr d’una manera especial a totes les escoles que en tots aquests anys han confiat amb la proposta de competició de Judo enfocada a nens i nenes en edat escolar. I com no, als entrenadors d’aquestes escoles, que a part de portar els alumnes a competir, han hagut de col·laborar amb les tasques d’arbitratge i formar part del Comitè Organitzador.

A l’Ajuntament de Barcelona, que ens ha cedit instal·lacions esportives on poder celebrar les competicions.

Al Sr. Julio Castaño, en representació de la delegació Territorial de la Generalitat, per ajudar-nos a organitzar la competició de Judo Territorial de Barcelona i la Fase Nacional de Catalunya.

ELS INICIS.

El mes de novembre de l’any 1980 el CEEB, organisme creat per organitzar l’esport escolar de la ciutat de Barcelona, va reunir a les escoles barcelonines que feien Judo per intentar muntar un Comitè que s’encarregués d’organitzar aquest esport.

El primer any erem només 4 escoles i no va haver temps per preparar una gran competició organitzada en moltes jornades i categories, així que es va crear una competició a nivell del barri del Poble Sec, ja que la majoria de les escoles membres d'aquell primer Comitè eren del barri.

El curs 1981-82 ja va arrencar amb una competició amb 143 competidors i diverses jornades per a cada categoria. Les escoles fundadores van ser:

Aquí teniu la relació d'escoles i centres que han participat durant aquets 25 anys, amb l’indicació de l’any en que varen començar.

Els fundadors del primer Comitè de Judo foren:

Actualment la competició esta oberta a altres consells que no disposen de competició escolar i volen competir amb nosaltres. Els centres del Maresme ja fa mols anys que competeixen amb nosaltres.

En un principi no teniem pavelló fix per fer les competicions i anàvem fent servir els tatamis de les escoles participants: CP Consell de Cent i EIE Montjuïc.

Al poc temps varem poder comptar amb les instal·lacions del Col·legi Closa, del Gimnàs Montserrat, del CP Pau Vila, del CP Ramon Casas i del Núria Quiles.

Quan les inscripcions van anar en augment, es va aconseguir la cessió de les instal·lacions esportives del Gimnàs Municipal de Montjuïc, però en pocs cursos se’ns va qudar petit i varem traslladar la competició al pavelló de Can Dragó.

Uns anys més tard la competició va ser traslladada al pavelló de Joan Miró, per posteriorment tornar a Can Dragó i finalment acabar a les Llars Mundet on ja fa dos anys que s'hi celebra.

DOCÈNCIA.

Durant els cursos escolars 1987-88 i 1988-89 es van organitzar dos cursos per tal de formar als entrenadors que no tenien cap titulació oficial. Posteriorment es van fer cursos d’arbitratge, perquè s’apliqués una normativa més permissiva per als nens i nenes en edat escolar. Finalment es va optar perquè aquestes tasques de formació es féssin a través de la Federació Catalana de Judo.

La formació dels jutges-cronometradors encara avui va a càrrec del Comitè de Judo, compaginant-la amb la col·laboració en la competició que organitza.

EMBAIXADES ESPORTIVES.

Durant aquests anys el Comitè ha organitzat 5 sortides esportives fora de la nostra ciutat:

El proper curs 2006-07, hi ha en projecte tornar a competir fora del país amb una selecció de judokes que hagin quedat primers i segons classificats a les competicions ordinàries.

FEDERACIÓ CATALANA DE JUDO.

Fa anys que el Comitè de Judo està en contacte amb la Federació Catalana de Judo per provar de crear una única competició escolar de Judo, però per un motiu o altre no ens hem acabat de posar d’acord. Alguns del membres del Comitè de Judo han estat alhora membres de la junta de la Federació, com en Jordi Badrena, en Manel Cortès o en Salvador Fernández.

En l’aspecte que sí s'ha pogut treballar plegats és en l’arbitratge, els àrbitres que han acabat de fer el curset oficial de la Federació, han pogut realitzar les pràctiques a les competicions organitzades pel Comitè de Judo.

El curs escolar 1093-94 el CEEB va crear el projecte UNJIC (Unificació de les Competicions de Judo Infantil de Catalunya). Aquest projecte es va crear per complir una resolució de la Generalitat de Catalunya de data 27-10-1993 on s’involucrava tant a la Federació com al CEEB. Es tractava de començar les competicions de judo infantil des de l'escola, passant desprès els classificats a la fase local, la fase comarcal, la fase territorial o provincial, la fase autonòmica i finalment a la fase nacional.

Salvador Fernández
Coordinador del Comitè Tècnic de Judo.

Article del Diari Sport del 01-12-2.006.